[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Potem dodaj mleko i olej.Wkładaj masę pojednej łyżce do gotującej się potrawki, gotuj przez 15 minut, często odwracając kluski.Tak lekkie, że mogą unieść się w powietrze.SMA%7łONA SZYNKA Z CZERWONYM SOSEMPokrój szynkę na plastry grubości około pół centymetra.Smaż na wolnym ogniu naciężkiej patelni, aż zrumieni się po obu stronach.Podczas smażenia z obu stron lekkoposyp cukrem.Zdejmij szynkę, a potem dodaj do tłuszczu około pół filiżanki zimnejwody albo filiżankę kawy.Niech się gotuje, aż sos zrobi się czerwony.Wymieszaj i po-lej nim szynkę.Pycha!KASZA2 łyżki stołowe masła5 filiżanek wrzątku1 filiżanka mamałygi1 łyżeczka soliDodaj masło i sól do wrzątku.Powoli wymieszaj z mamałygą.Przykryj i gotuj nawolnym ogniu przez 30-40 minut do takiej konsystencji, jaką lubisz.%7ładnych kłopotów z zaparciem.SMA%7łONY ZBACZl kilogram zębacza oczyszczonego i obranego ze skóry1/2 filiżanki mąkisól i pieprz1/2 filiżanki mąki kukurydzianej3 łyżki stołowe tłuszczu z bekonu albo olejuWytrzyj rybę wilgotną ściereczką.Wymieszaj mąkę, sól, pieprz i mąkę kukurydzia-303 ną.Obtocz pana Zębacza w tej panierze i smaż na gorącym tłuszczu z bekonu, aż się za-rumieni z jednej strony.Potem go odwróć i zrumień po drugiej stronie.Całkowity czasprzyrządzania trwa od 8 do 10 minut.Dzięki Bogu za zębacza!SOS MLECZNYWez gorący sos z kurczaka lub kotletów wieprzowych.Na każde trzy łyżki stołowesosu dodaj trzy łyżki stołowe mąki i wymieszaj dokładnie.Gotuj, mieszając, aż nabierzejasnobrązowego koloru.Stopniowo dodawaj l 1/2 do 2 filiżanek gorącego mleka.Gotuji mieszaj, aż sos zgęstnieje.Pasuje do wszystkiego.KOTLETY WIEPRZOWE Z SOSEM4 plastry bekonu4 duże, grube kotlety wieprzowesól i pieprz1 filiżanki mleka1/3 filiżanki mąkiNajpierw usmaż bekon, potem obtocz kotlety w mące z solą i pieprzem.Zostawresztkę mąki.Usmaż kotlety na brązowy kolor na gorącym, roztopionym bekonie.Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż, aż kotlety staną się miękkie  około pół go-dziny.Wymieszaj resztę mąki z tłuszczem i smaż aż do zbrązowienia.Polej kotlety mle-kiem i duś, aż sos zgęstnieje.Duży George potrafił zjeść osiem na raz.FASOLKA SZPARAGOWA1 ugotowana szynka z kościąkilo fasolki szparagowejparę kawałków ostrej paprykil łyżeczka cukru, brązowego lub granulowanegosól do smaku304 Włóż szynkę z kością do garnka i dodaj wody tak, żeby przykryła fasolkę.Zagotuj.Oczyść fasolkę i połam albo potnij na odpowiednie długości.Wrzuć do garnka z cu-krem i papryką.Gotuj na średnim ogniu przez godzinę.Wesoła fasolka.aż miło ją zjeść.GROSZEK SIPSEY1 filiżanki suszonego grochu4 filiżanki wody lub 8 plastrów bekonul kawałek solonej wieprzowinyl posiekana cebula imała czerwona papryczkaWłóż wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu aż do zmięknięcia około 3 godzin.Jeszcze lepszy następnego dnia!KUKURYDZA ZE ZMIETANK6 kolb słodkiej białej kukurydzy1/2-1 filiżanka mleka2 łyżki stołowe masła z wodąsól i pieprzZetnij kukurydzę z kolby, a potem oskrob kolbę wierzchem noża.Ugotuj z masłemw niezbyt wysokiej temperaturze i powoli dodaj mleko z wodą oraz sól i pieprz do sma-ku.Mieszaj przez l O minut, aż nabierze odpowiedniej gęstości.Zdrowa.JASIEK1 kwarta świeżej fasolkil kawałek solonej wieprzowiny305 sól i pieprz do smaku lub6 plastrów bekonuDodaj wodę tak, żeby zakryła fasolkę.Niech się zagotuje, a potem dusi aż do zmięk-nięcia.Dodaj sól i pieprz do smaku.Prosto ze zwycięskiego ogrodu.KANDYZOWANE SAODKIE ZIEMNIAKI1/3 filiżanki masła2/3 filiżanki paczkowanego brązowego cukru6 średnich ugotowanych, obranych i pokrojonych na plasterki słodkich ziemniaków1/2 łyżeczki soli1/3 filiżanki wody2 szczypty cynamonuNa ciężkiej patelni albo w rynience podgrzej razem masło i brązowy cukier, aż sięroztopią i połączą.Dodaj pokrojone w plasterki słodkie ziemniaki i obracaj je, aż z obustron pokryją się syropem i zarumienią.Dodaj sól, wodę i cynamon, przykryj i gotuj nawolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.Słodsze od cukierków.SMA%7łONY ZBACZUmyj porządnie zębacza i odetnij łeb, ogon i grzbiet.Potnij na kawałki długości oko-ło l ,5 centymetra.Obtocz w mące kukurydzianej i smaż w gorącym tłuszczu z bekonu,aż się zrumienią i nabiorą chrupkości.Osusz na bibule, posyp solą i pieprzem i poda-waj na gorąco.Lepsze niż prażona kukurydza.RZEPA Z KAPUSTUmyj porządnie kapustę, odetnij z liści korzenie i łodygi.Usmaż szynkę z kością, ja-306 kiś tłuszcz lub bekon.Dodaj warzywa, strączek czerwonej papryki, sól, pieprz i cukierdo smaku.Przykryj dokładnie i gotuj, aż warzywa zmiękną.Osusz i ułóż na tacy.Zacho-waj wywar.Podawaj go jako sos, w którym można maczać chleb kukurydziany.Uleczy wszystkie twoje bóle!S M A %7ł O N E Z I E L O N E P O M I D O R Yl średni zielony pomidor na osobętłuszcz z bekonupieprzsólbiała mąka kukurydzianaPokrój pomidory na plastry o grubości około pół centymetra, posyp je solą, pie-przem, a potem obtocz z obu stron w mące.W dużej rynience podgrzej tyle bekonu, byprzykrył dno, i smaż pomidory, aż po obu stronach się lekko zrumienią.Niebo w gębie!SMA%7łONE ZIELONE POMIDORY Z SOSEM MLECZNYM3 łyżki stołowe tłuszczu z bekonu4 twarde zielone pomidory pokrojone na plastry o grubości ok.centymetraubite jajkaususzone okruszki chlebamąkamlekosólpieprzPodgrzej tłuszcz z bekonu na ciężkiej patelni.Umocz pomidory w jajkach, a potemw okruszkach chleba.Powoli smaż je w tłuszczu, aż zbrązowieją po obu stronach.Ułóżpomidory na talerzu.Na każdą łyżkę stołową tłuszczu, który został na patelni, dodajjedną łyżkę stołową mąki i dobrze wymieszaj.Potem dodaj jedną filiżankę ciepłego mle-ka i gotuj aż do zgęstnienia, ciągle mieszając.Dodaj sól i pieprz do smaku.Polej sosempomidory i podawaj na gorąco.Najlepsze, co może być [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • odbijak.htw.pl