[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jest okreÅ›lana ciepÅ‚em naturalnym przedmiotu.Jak dÅ‚ugopozostaje w odpowiedniej proporcji, ciaÅ‚o zachowuje swÄ…naturÄ™.StÄ…d to oznakami zdrowia sÄ… mocz, odchodyi w ogóle wszelkie wydzieliny.Uważamy je za strawione,ponieważ ciepÅ‚o wÅ‚asne w sposób oczywisty przezwyciÄ™-żyÅ‚o nieokreÅ›lonÄ… materiÄ™.Rzeczy strawione stajÄ… siÄ™z koniecznoÅ›ci bardziej gÄ™ste i ciepÅ‚e.CiepÅ‚o czyni bowiemwszystko bardziej twardym, gÄ™stym i suchym.Taka jest przeto natura trawienia.Surowość (±Àµ¹Á¯±)natomiast jest stanem niedoskonaÅ‚ym, wynikajÄ…cym z bra-ku wÅ‚asnego ciepÅ‚a (brakiem ciepÅ‚a jest zimno).Niedo-skonaÅ‚ość ta odnosi siÄ™ do przeciwnych jakoÅ›ci biernych,które stanowiÄ… materiÄ™ dla każdego ciaÅ‚a.Tyle byÅ‚oby do powiedzenia o trawieniu i surowoÅ›ci.RozdziaÅ‚ IIICiepÅ‚o i zimno (cd.)Dojrzewanie (ÀÀ±½Ã¹Â) jest rodzajem trawienia.Tra-wienie bowiem zawartego w owocach pokarmu nazywasiÄ™ dojrzewaniem.A ponieważ trawienie jest nabywaniemdoskonaÅ‚oÅ›ci19, stÄ…d i dojrzewanie ukoÅ„czone jest wówczas,gdy zawarte w miąższu nasiona zdolne sÄ… wydać inny,podobny sobie owoc.Taki bowiem stan jak i w innymwypadku nazywamy doskonaÅ‚ym, i na tym polegadojrzewanie owoców.Wiele także innych ciaÅ‚ ulegajÄ…cychtrawieniu nazywamy na tej podstawie dojrzaÅ‚ymi.Nazwajednak używana jest przenoÅ›nie, ponieważ jak powie- 114dziano poprzednio20 brak jest okreÅ›leÅ„ dla każdego-rodzaju doskonalenia dokonujÄ…cego siÄ™ w materii podwpÅ‚ywem naturalnego ciepÅ‚a i zimna.Dojrzewanie wrzo-dów, gorÄ…czki i tym podobnych zjawisk polega na tra-wieniu ich wewnÄ™trznej wilgoci przez naturalne ciepÅ‚o.To bowiem, co nie przezwycięża, nie może też i ksztaÅ‚-tować21.Wszystko co dojrzewa, zgÄ™szcza siÄ™ z powiewuw wodÄ™, z wody w ziemiÄ™ i w ogóle cokolwiek jest roz-rzedzone, staje siÄ™ wtedy gÄ™ste.W tym to procesie naturaprzyjmuje pewne elementy, inne zaÅ› odrzuca.Tak wiÄ™cpowiedzieliÅ›my, czym jest dojrzewanie.PrzeciwieÅ„stwem jest niedojrzaÅ‚ość (εÌÄ·Â).Dojrza-Å‚oÅ›ci przeciwstawia siÄ™ niestrawienie pożywienia zawartegaw miąższu, czyli bezksztaÅ‚tna wilgoć.Dlatego niedojrza-Å‚ość ma charakter powiewu, bÄ…dz wody, bÄ…dz obydwóch.Ponieważ zaÅ› dojrzaÅ‚ość jest stanem doskonaÅ‚ym, zatemniedojrzaÅ‚ość jest stanem niewykoÅ„czenia.Jest wynikiemniedostatku ciepÅ‚a naturalnego oraz braku jego proporcjiwzglÄ™dem wilgoci przedmiotu dojrzewajÄ…cego22 (nigdysama wilgoć23 bez domieszki czegoÅ› suchego nie dojrzewa.Jedynie woda spoÅ›ród wszystkich rodzajów wilgoci niczgÄ™szcza siÄ™24).Dzieje siÄ™ tak w wyniku maÅ‚ej iloÅ›ci za-wartego tam ciepÅ‚a, bÄ…dz też z powodu wielkoÅ›ci przed-miotu okreÅ›lanego.StÄ…d też soki niedojrzaÅ‚ych owocówsÄ… kwaÅ›ne i raczej chÅ‚odne niż ciepÅ‚e, niezdatne do je-dzenia ani picia25.Wyraz niedojrzaÅ‚ość, podobnie jak doj-rzaÅ‚ość, ma wiele znaczeÅ„26.Tak wiÄ™c mocz, stolec i katarnazywajÄ… siÄ™ niedojrzaÅ‚ymi dla tej samej przyczyny.Wszystko to tak siÄ™ nazywa, ponieważ nie zostaÅ‚o prze-zwyciężone przez ciepÅ‚o, ani też zgÄ™szczone.IdÄ…c dalej,nazywamy także niedojrzaÅ‚ym mleko, glinÄ™ i wiele innychrzeczy, które chociaż mogÅ‚y zmienić siÄ™ pod wpÅ‚ywemciepÅ‚a lub zgÄ™stnieć, to jednak nie ulegÅ‚y takiemu pro- 115cesowi.StÄ…d można mówić o wodzie gotowanej, nie zaÅ›niedojrzaÅ‚ej, ponieważ nie ulega zgÄ™stnieniu27.W ten spo-sób wyjaÅ›niliÅ›my, czym jest dojrzaÅ‚ość i niedojrzaÅ‚ośći jakie sÄ… ich przyczyny.Gotowanie (µÈ·Ã¹Â) polega ogólnie biorÄ…c natrawieniu nieokreÅ›lonoÅ›ci w wilgoci przez ciepÅ‚Ä… wilgoć28.Termin odnosi siÄ™ we wÅ‚aÅ›ciwy sposób do tego, co ulegagotowaniu, ma zaÅ› naturÄ™ jak powiedzieliÅ›my po-wiewu lub wody.Trawienie jest dzieÅ‚em ognia znajdujÄ…-cego siÄ™ w wilgoci29.Piecze siÄ™ natomiast to, co znajdujesiÄ™ na patelni (ulega wpÅ‚ywowi ciepÅ‚a zewnÄ™trznego i wy-susza pochÅ‚aniajÄ…c wilgoć).To zaÅ›, co jest gotowane,zachowuje siÄ™ odwrotnie (wydziela siÄ™ zeÅ„ wilgoć podwpÅ‚ywem ciepÅ‚a zawartego w zewnÄ™trznej wilgoci).Dla-tego to, co wygotowane, jest bardziej suche od wypie-czonego, ponieważ nie przyciÄ…ga ku sobie wilgoci.CiepÅ‚obowiem zewnÄ™trzne przezwycięża to [ciepÅ‚o], które jestwewnÄ…trz.Gdyby wewnÄ™trzne przezwyciężyÅ‚o, ono wÅ‚a-Å›nie przyciÄ…gaÅ‚oby wilgoć.Nie wszystko podlega gotowaniu.Nie podlegajÄ… [mu]zatem ciaÅ‚a, w których nie ma wilgoci, jak na przykÅ‚adkamienie, bÄ…dz też w których [ona] znajduje siÄ™ wpraw-dzie, lecz z powodu zgÄ™szczenia30 nie może być przezwy-ciężona, jak na przykÅ‚ad w drewnie.PodlegajÄ… natomiast[gotowaniu] jedynie te spoÅ›ród ciaÅ‚, które posiadajÄ… wil-goć podatnÄ… na dziaÅ‚anie ciepÅ‚a wilgoci zewnÄ™trznej.Mówi siÄ™ wprawdzie, iż zÅ‚oto, drewno oraz inne ciaÅ‚agotujÄ… siÄ™, jednakże nie w znaczeniu wÅ‚aÅ›ciwym, leczw przenoÅ›ni.Nie ma bowiem nazw odpowiadajÄ…cychposzczególnym rodzajom.Mówimy, że pÅ‚yny, jak naprzykÅ‚ad mleko lub moszcz, gotujÄ… siÄ™, kiedy zawartyw nich sok zamienia siÄ™ w coÅ› innego pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚aotaczajÄ…cego i ogrzewajÄ…cego z zewnÄ…trz.Proces zatem 116jest podobny do tego, który nazwaliÅ›my gotowaniem (celnie jest taki sam w przypadku gotowania czy pieczenia;w jednym sÅ‚użyć ma jedzeniu, w innym piciu, jeszczew innym innemu jakiemuÅ› użytkowi, bo i mówimy także,iż lekarstwa gotujÄ… siÄ™)31.Gotowaniu podlega wszystko,cokolwiek może stać siÄ™ bardziej gÄ™ste, mniejsze lub ciÄ™-ższe albo też to, co częściowo takim siÄ™ staje, częściowozaÅ› nie, na skutek oddzielenia części bardziej gÄ™stej odrozrzedzonej, podobnie jak mleko dzieli siÄ™ na jaÅ‚owei Å›mietanÄ™.Oliwa zaÅ› sama z siebie nie ulega gotowaniu,gdyż nie podlega żadnym tego rodzaju zmianom.Takijest zatem ów rodzaj trawienia, który zwie siÄ™ gotowaniem.Nie ma tu znaczenia, czy proces dokonuje siÄ™ w miejscachutworzonych sztucznie, czy też naturalnych.W każdymbowiem wypadku sprawia je ta sama przyczyna.Twardość (µÎ»½Ã¹Â) jest rodzajem surowoÅ›ci przeciw-stawnym gotowaniu.PrzeciwieÅ„stwem gotowania jest su-rowość we wÅ‚aÅ›ciwym znaczeniu oraz niestrawienie za-wartej w ciele nieokreÅ›lonoÅ›ci z powodu ciepÅ‚a w otacza-jÄ…cej wilgoci32 (brak ciepÅ‚a, jak powiedzieliÅ›my, oznaczaobecność zimna).Zjawisko powstaje na skutek szczegól-nego rodzaju ruchu, który wystÄ™puje wówczas, gdy ciepÅ‚o,które powoduje gotowanie, jest wydalane.Brak ciepÅ‚aspowodowany jest nadmiarem zimna zawartego w wilgocialbo w gotujÄ…cym siÄ™ przedmiocie.Zdarza siÄ™ zatem,iż ciepÅ‚o zawarte w otaczajÄ…cej wilgoci jest zbyt silne,aby nie wywierać wpÅ‚ywu, lecz nie tak silne, aby wygo-tować równomiernie.Z tego powodu to, co niedogoto-wane, jest twardsze od ugotowanego i wilgoć jest bardziejoddzielona33.W ten sposób wyjaÅ›niliÅ›my, czym jest gotowanie i twardośćoraz jakie sÄ… ich przyczyny.Pieczenie (´ÀķùÂ) jest rodzajem trawienia wywoÅ‚a- 117nym przez suche i zewnÄ™trzne ciepÅ‚o [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl odbijak.htw.pl
.Jest okreÅ›lana ciepÅ‚em naturalnym przedmiotu.Jak dÅ‚ugopozostaje w odpowiedniej proporcji, ciaÅ‚o zachowuje swÄ…naturÄ™.StÄ…d to oznakami zdrowia sÄ… mocz, odchodyi w ogóle wszelkie wydzieliny.Uważamy je za strawione,ponieważ ciepÅ‚o wÅ‚asne w sposób oczywisty przezwyciÄ™-żyÅ‚o nieokreÅ›lonÄ… materiÄ™.Rzeczy strawione stajÄ… siÄ™z koniecznoÅ›ci bardziej gÄ™ste i ciepÅ‚e.CiepÅ‚o czyni bowiemwszystko bardziej twardym, gÄ™stym i suchym.Taka jest przeto natura trawienia.Surowość (±Àµ¹Á¯±)natomiast jest stanem niedoskonaÅ‚ym, wynikajÄ…cym z bra-ku wÅ‚asnego ciepÅ‚a (brakiem ciepÅ‚a jest zimno).Niedo-skonaÅ‚ość ta odnosi siÄ™ do przeciwnych jakoÅ›ci biernych,które stanowiÄ… materiÄ™ dla każdego ciaÅ‚a.Tyle byÅ‚oby do powiedzenia o trawieniu i surowoÅ›ci.RozdziaÅ‚ IIICiepÅ‚o i zimno (cd.)Dojrzewanie (ÀÀ±½Ã¹Â) jest rodzajem trawienia.Tra-wienie bowiem zawartego w owocach pokarmu nazywasiÄ™ dojrzewaniem.A ponieważ trawienie jest nabywaniemdoskonaÅ‚oÅ›ci19, stÄ…d i dojrzewanie ukoÅ„czone jest wówczas,gdy zawarte w miąższu nasiona zdolne sÄ… wydać inny,podobny sobie owoc.Taki bowiem stan jak i w innymwypadku nazywamy doskonaÅ‚ym, i na tym polegadojrzewanie owoców.Wiele także innych ciaÅ‚ ulegajÄ…cychtrawieniu nazywamy na tej podstawie dojrzaÅ‚ymi.Nazwajednak używana jest przenoÅ›nie, ponieważ jak powie- 114dziano poprzednio20 brak jest okreÅ›leÅ„ dla każdego-rodzaju doskonalenia dokonujÄ…cego siÄ™ w materii podwpÅ‚ywem naturalnego ciepÅ‚a i zimna.Dojrzewanie wrzo-dów, gorÄ…czki i tym podobnych zjawisk polega na tra-wieniu ich wewnÄ™trznej wilgoci przez naturalne ciepÅ‚o.To bowiem, co nie przezwycięża, nie może też i ksztaÅ‚-tować21.Wszystko co dojrzewa, zgÄ™szcza siÄ™ z powiewuw wodÄ™, z wody w ziemiÄ™ i w ogóle cokolwiek jest roz-rzedzone, staje siÄ™ wtedy gÄ™ste.W tym to procesie naturaprzyjmuje pewne elementy, inne zaÅ› odrzuca.Tak wiÄ™cpowiedzieliÅ›my, czym jest dojrzewanie.PrzeciwieÅ„stwem jest niedojrzaÅ‚ość (εÌÄ·Â).Dojrza-Å‚oÅ›ci przeciwstawia siÄ™ niestrawienie pożywienia zawartegaw miąższu, czyli bezksztaÅ‚tna wilgoć.Dlatego niedojrza-Å‚ość ma charakter powiewu, bÄ…dz wody, bÄ…dz obydwóch.Ponieważ zaÅ› dojrzaÅ‚ość jest stanem doskonaÅ‚ym, zatemniedojrzaÅ‚ość jest stanem niewykoÅ„czenia.Jest wynikiemniedostatku ciepÅ‚a naturalnego oraz braku jego proporcjiwzglÄ™dem wilgoci przedmiotu dojrzewajÄ…cego22 (nigdysama wilgoć23 bez domieszki czegoÅ› suchego nie dojrzewa.Jedynie woda spoÅ›ród wszystkich rodzajów wilgoci niczgÄ™szcza siÄ™24).Dzieje siÄ™ tak w wyniku maÅ‚ej iloÅ›ci za-wartego tam ciepÅ‚a, bÄ…dz też z powodu wielkoÅ›ci przed-miotu okreÅ›lanego.StÄ…d też soki niedojrzaÅ‚ych owocówsÄ… kwaÅ›ne i raczej chÅ‚odne niż ciepÅ‚e, niezdatne do je-dzenia ani picia25.Wyraz niedojrzaÅ‚ość, podobnie jak doj-rzaÅ‚ość, ma wiele znaczeÅ„26.Tak wiÄ™c mocz, stolec i katarnazywajÄ… siÄ™ niedojrzaÅ‚ymi dla tej samej przyczyny.Wszystko to tak siÄ™ nazywa, ponieważ nie zostaÅ‚o prze-zwyciężone przez ciepÅ‚o, ani też zgÄ™szczone.IdÄ…c dalej,nazywamy także niedojrzaÅ‚ym mleko, glinÄ™ i wiele innychrzeczy, które chociaż mogÅ‚y zmienić siÄ™ pod wpÅ‚ywemciepÅ‚a lub zgÄ™stnieć, to jednak nie ulegÅ‚y takiemu pro- 115cesowi.StÄ…d można mówić o wodzie gotowanej, nie zaÅ›niedojrzaÅ‚ej, ponieważ nie ulega zgÄ™stnieniu27.W ten spo-sób wyjaÅ›niliÅ›my, czym jest dojrzaÅ‚ość i niedojrzaÅ‚ośći jakie sÄ… ich przyczyny.Gotowanie (µÈ·Ã¹Â) polega ogólnie biorÄ…c natrawieniu nieokreÅ›lonoÅ›ci w wilgoci przez ciepÅ‚Ä… wilgoć28.Termin odnosi siÄ™ we wÅ‚aÅ›ciwy sposób do tego, co ulegagotowaniu, ma zaÅ› naturÄ™ jak powiedzieliÅ›my po-wiewu lub wody.Trawienie jest dzieÅ‚em ognia znajdujÄ…-cego siÄ™ w wilgoci29.Piecze siÄ™ natomiast to, co znajdujesiÄ™ na patelni (ulega wpÅ‚ywowi ciepÅ‚a zewnÄ™trznego i wy-susza pochÅ‚aniajÄ…c wilgoć).To zaÅ›, co jest gotowane,zachowuje siÄ™ odwrotnie (wydziela siÄ™ zeÅ„ wilgoć podwpÅ‚ywem ciepÅ‚a zawartego w zewnÄ™trznej wilgoci).Dla-tego to, co wygotowane, jest bardziej suche od wypie-czonego, ponieważ nie przyciÄ…ga ku sobie wilgoci.CiepÅ‚obowiem zewnÄ™trzne przezwycięża to [ciepÅ‚o], które jestwewnÄ…trz.Gdyby wewnÄ™trzne przezwyciężyÅ‚o, ono wÅ‚a-Å›nie przyciÄ…gaÅ‚oby wilgoć.Nie wszystko podlega gotowaniu.Nie podlegajÄ… [mu]zatem ciaÅ‚a, w których nie ma wilgoci, jak na przykÅ‚adkamienie, bÄ…dz też w których [ona] znajduje siÄ™ wpraw-dzie, lecz z powodu zgÄ™szczenia30 nie może być przezwy-ciężona, jak na przykÅ‚ad w drewnie.PodlegajÄ… natomiast[gotowaniu] jedynie te spoÅ›ród ciaÅ‚, które posiadajÄ… wil-goć podatnÄ… na dziaÅ‚anie ciepÅ‚a wilgoci zewnÄ™trznej.Mówi siÄ™ wprawdzie, iż zÅ‚oto, drewno oraz inne ciaÅ‚agotujÄ… siÄ™, jednakże nie w znaczeniu wÅ‚aÅ›ciwym, leczw przenoÅ›ni.Nie ma bowiem nazw odpowiadajÄ…cychposzczególnym rodzajom.Mówimy, że pÅ‚yny, jak naprzykÅ‚ad mleko lub moszcz, gotujÄ… siÄ™, kiedy zawartyw nich sok zamienia siÄ™ w coÅ› innego pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚aotaczajÄ…cego i ogrzewajÄ…cego z zewnÄ…trz.Proces zatem 116jest podobny do tego, który nazwaliÅ›my gotowaniem (celnie jest taki sam w przypadku gotowania czy pieczenia;w jednym sÅ‚użyć ma jedzeniu, w innym piciu, jeszczew innym innemu jakiemuÅ› użytkowi, bo i mówimy także,iż lekarstwa gotujÄ… siÄ™)31.Gotowaniu podlega wszystko,cokolwiek może stać siÄ™ bardziej gÄ™ste, mniejsze lub ciÄ™-ższe albo też to, co częściowo takim siÄ™ staje, częściowozaÅ› nie, na skutek oddzielenia części bardziej gÄ™stej odrozrzedzonej, podobnie jak mleko dzieli siÄ™ na jaÅ‚owei Å›mietanÄ™.Oliwa zaÅ› sama z siebie nie ulega gotowaniu,gdyż nie podlega żadnym tego rodzaju zmianom.Takijest zatem ów rodzaj trawienia, który zwie siÄ™ gotowaniem.Nie ma tu znaczenia, czy proces dokonuje siÄ™ w miejscachutworzonych sztucznie, czy też naturalnych.W każdymbowiem wypadku sprawia je ta sama przyczyna.Twardość (µÎ»½Ã¹Â) jest rodzajem surowoÅ›ci przeciw-stawnym gotowaniu.PrzeciwieÅ„stwem gotowania jest su-rowość we wÅ‚aÅ›ciwym znaczeniu oraz niestrawienie za-wartej w ciele nieokreÅ›lonoÅ›ci z powodu ciepÅ‚a w otacza-jÄ…cej wilgoci32 (brak ciepÅ‚a, jak powiedzieliÅ›my, oznaczaobecność zimna).Zjawisko powstaje na skutek szczegól-nego rodzaju ruchu, który wystÄ™puje wówczas, gdy ciepÅ‚o,które powoduje gotowanie, jest wydalane.Brak ciepÅ‚aspowodowany jest nadmiarem zimna zawartego w wilgocialbo w gotujÄ…cym siÄ™ przedmiocie.Zdarza siÄ™ zatem,iż ciepÅ‚o zawarte w otaczajÄ…cej wilgoci jest zbyt silne,aby nie wywierać wpÅ‚ywu, lecz nie tak silne, aby wygo-tować równomiernie.Z tego powodu to, co niedogoto-wane, jest twardsze od ugotowanego i wilgoć jest bardziejoddzielona33.W ten sposób wyjaÅ›niliÅ›my, czym jest gotowanie i twardośćoraz jakie sÄ… ich przyczyny.Pieczenie (´ÀķùÂ) jest rodzajem trawienia wywoÅ‚a- 117nym przez suche i zewnÄ™trzne ciepÅ‚o [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]