[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bez czi, bez energii życiowej ciało nie może być utrzymane w równowadze.Mimo wspaniałego i zdawałoby się zdrowego odżywiania oraz ciekawego życia (bo np.pełnego przyjemności i rozrywek) wiele osób odczuwa depresję, popada w stresy, traci sens życia.Na jakość odżywczą (w rozumieniu medycyny chińskiej, a nie dietetyki zachodniej) wpływa w sposób istotny głębokie zamrażanie[48], konserwowanie przy pomocy środków chemicznych i przez napromieniowanie.Pożywienie oparte na bazie takich składników pozbawione jest energii życiowej, mimo zachowania walorów smakowych, kalorycznych, witamin, itp.Potwierdzają to niektóre obserwacje psychologiczne[49], z których dość jasno wynika związek pomiędzy jakością pożywienia, a stanem umysłu; o szkodliwym oddziaływaniu na żywy organizm żywności konserwowanej wyżej wymienionymi metodami nie trzeba już zbyt wielu ludzi przekonywać.Warto zwrócić uwagę na ilość napojów wypijanych w ciągu dnia.Panuje przekonanie, że należy pić dużo, nawet parę litrów dziennie, co ma zapewniać przemywanie nerek i oczyszczanie organizmu.W tradycyjnej medycynie chińskiej mówi się: pij odpowiednio do swych potrzeb; jeśli masz pragnienie – pij, jeśli nie masz – nie pij.Jeśli zmniejszy się ilość spożywanej soli, automatycznie zmniejszy się zapotrzebowanie na wodę.Główną ideą jest picie odpowiadające konstytucji danej osoby, nadmiar i niedobór płynów mogą osłabiać nerki[50]Rodzaje naczyńNie bez znaczenia jest rodzaj naczyń używanych do gotowania.Chodzi oczywiście o materiał, z którego są one wykonane.Dla ruchu drewna nie ma żadnego charakterystycznego naczynia, można jednak polecić drewniane talerze i łyżki.Również w elemencie ognia nie mamy niczego szczególnego.Z ruchem ziemi natomiast związanych jest wiele surowców dających doskonałe naczynia: kamionka, porcelana, szkło, emalie.Z ruchem metalu wiążą się oczywiście wszelkie naczynia żelazne, stalowe i żeliwne.Jest jeden rodzaj naczyń i sztućców, których pod żadnym pozorem nie powinno się używać: aluminiowe.Zarówno do przechowywania jak i gotowania.Szczególnie należy unikać kontaktu aluminium z warzywami, owocami i ziołami.Aluminium jest bardzo toksyczne[51].Gotowanie w naczyniach aluminiowych to w efekcie rozłożone w czasie spożywanie aluminium.Aluminium bardzo łatwo niszczy właściwości energetyczne i odżywcze ziół oraz osłabia energię życiową ciała.Również nie są wskazane naczynia teflonowe, ponieważ przegrzany teflon wydziela trujący tetrafluoroetylen.Powinno się również unikać gotowania ziół w naczyniach żelaznych, natomiast zalecane są od najdawniejszych czasów naczynia porcelanowe, szklane i emaliowane.Do gotowania (ale nie ziół) ewentualnie można stosować też stalowe (ale musi to być stal najwyższej jakości) i żeliwne (ale lepiej by były emaliowane).Do przygotowywania leczniczych herbat ziołowych najlepsze jest szkło.Trzeba zapomnieć o aluminium! Niewykluczone, że właśnie nagminne stosowanie w Europie aluminiowych garnuszków do gotowania ziół było przyczyną małej skuteczności tych leków naturalnych i w jakimś stopniu utorowało drogę silniejszym lekom chemicznym.Tymczasem warto wiedzieć, że i leki ziołowe mogą mieć potężne działanie.Lekarze chińscy zapisują czasem duże ich dawki i stężenia (np.150 g na jedną filiżankę herbaty!).Byśmy mogli stosować je bez obawy, winniśmy postawić bezbłędną diagnozę, sięgającą rzeczywistych, głębokich przyczyn choroby.Leki naturalne będą wtedy działały z podobną mocą jak antybiotyki, a bez skutków ubocznych.Przygotowywanie posiłków zgodnie z przemianą drewnaTechnika krojenia.W spauperyzowanej i coraz bardziej prymitywnej kuchni naszych czasów (bo o sztuce kulinarnej prawie już zapomniano) nie zwraca się prawie uwagi na sposób krojenia.Tymczasem jest to istotne, gdyż jedzenie odżywia nie tylko ciało, odżywia też umysł.Dzięki wrażeniom estetycznym i odpowiedniej atmosferze związanej ze spożywaniem pokarmu, całe ciało bierze w pełni udział w jedzeniu poprzez wszystkie zmysły (a nie tylko smaku).Warto wiedzieć, że sposób krojenia wpływa też na walory smakowe potraw, a smaki, jak wiadomo, wiążą się z pięcioma ruchami oraz ich właściwościami.Tradycja chińska w nawiązaniu do pięciu ruchów wyróżnia pięć głównych sposobów krojenia.Wiosną, czyli w okresie dominacji ruchu drewna, należy kroić tak mało, jak jest to tylko możliwe.Dzieląc na przykład kalafiora, powinniśmy dążyć do zachowania jego pierwotnej formy, a więc normalnego wyglądu przypominającego drzewo – małe drzewo związane z właściwościami wiosny.Warto starać się, by gotowaniem nie zmieniać tej naturalnej formy.Jest to ważne nie tyle dla zdrowia, ile raczej dla wyglądu.Technika gotowania.Element drewna to małe jang.A więc w czasie gotowania powinno się wszystko mieszać drewnianą łyżką.Mimo że w naszym powierzchownie sceptycznym społeczeństwie takie praktyki uważa się za magiczne czy bezsensowne, sami możemy empirycznie przekonać się o ich słuszności (z braku miejsca bardziej naukowe uzasadnianie nie będzie tu przeprowadzane).Tradycja chińska wiąże z takim postępowaniem zwiększanie aktywnej energii jang.Oznacza to, że tak ugotowane jedzenie będzie trochę inaczej oddziaływało, a także nieco inaczej smakowało.Należy być jednak ostrożnym i nie przesadzać z mieszaniem – wiosna to tylko małe jang.Mówiąc o samym ogrzewaniu, musimy przypomnieć, że wiosną energia wznosi się ku górze, latem rozprzestrzenia się, w porach przejściowych (żywioł ziemi) energie są zrównoważone, jesienią skoncentrowane, a zimą schodzą w dół.Tak więc gotując zgodnie z przemianą drewna nie możemy przykrywać naczynia, by energia mogła swobodnie unosić się ku górze.Pamiętając o małym jang, nie powinniśmy zbyt podsycać ognia.Wiosną, gdy dominuje ruch drewna najlepszym materiałem opałowym jest oczywiście drewno.To właśnie najważniejsza technika gotowania wiosną: na niezbyt silnym ogniu, bez przykrycia, nieco mieszając drewnianą łyżką.Jeszcze inna technika, stosowna również w tej porze roku, polega na bardzo krótkim wrzuceniu wszystkich jarzyn do wrzącej wody i natychmiastowym ich wyjęciu.Ma to związek z zaleceniem utrzymywania żołądka w cieple; szczególnie dotyczy to ludzi cierpiących na choroby zimna.Zgodnie z zaleceniami tradycyjnej medycyny nawet sałatę, w celu zrównoważenia jej ochładzającej energii, winniśmy wrzucać na moment do gotującej wody.To samo dotyczy np.kiełków.Jest to już technika jangizacji.Ponieważ wiosną dominuje małe jang, jedzenie należy doprowadzić do lekkiego podgrzania.Fermentacja.Typowym dla przemiany drewna procesem konserwowania jest fermentacja.Może być to na przykład kiszenie kapusty czy ogórków.Biorąc słodkie świeże mleko krowie (ruch ziemi) i zostawiając je na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu otrzymujemy kwaśne mleko (ruch drewna).Produkty uzyskane w wyniku fermentacji mogą być dobrym lekiem na wątrobę.Kwaśne mleko jest bardzo cenione ze względu na ochładzające działanie oraz dużą ilość życiowej energii [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl odbijak.htw.pl
.Bez czi, bez energii życiowej ciało nie może być utrzymane w równowadze.Mimo wspaniałego i zdawałoby się zdrowego odżywiania oraz ciekawego życia (bo np.pełnego przyjemności i rozrywek) wiele osób odczuwa depresję, popada w stresy, traci sens życia.Na jakość odżywczą (w rozumieniu medycyny chińskiej, a nie dietetyki zachodniej) wpływa w sposób istotny głębokie zamrażanie[48], konserwowanie przy pomocy środków chemicznych i przez napromieniowanie.Pożywienie oparte na bazie takich składników pozbawione jest energii życiowej, mimo zachowania walorów smakowych, kalorycznych, witamin, itp.Potwierdzają to niektóre obserwacje psychologiczne[49], z których dość jasno wynika związek pomiędzy jakością pożywienia, a stanem umysłu; o szkodliwym oddziaływaniu na żywy organizm żywności konserwowanej wyżej wymienionymi metodami nie trzeba już zbyt wielu ludzi przekonywać.Warto zwrócić uwagę na ilość napojów wypijanych w ciągu dnia.Panuje przekonanie, że należy pić dużo, nawet parę litrów dziennie, co ma zapewniać przemywanie nerek i oczyszczanie organizmu.W tradycyjnej medycynie chińskiej mówi się: pij odpowiednio do swych potrzeb; jeśli masz pragnienie – pij, jeśli nie masz – nie pij.Jeśli zmniejszy się ilość spożywanej soli, automatycznie zmniejszy się zapotrzebowanie na wodę.Główną ideą jest picie odpowiadające konstytucji danej osoby, nadmiar i niedobór płynów mogą osłabiać nerki[50]Rodzaje naczyńNie bez znaczenia jest rodzaj naczyń używanych do gotowania.Chodzi oczywiście o materiał, z którego są one wykonane.Dla ruchu drewna nie ma żadnego charakterystycznego naczynia, można jednak polecić drewniane talerze i łyżki.Również w elemencie ognia nie mamy niczego szczególnego.Z ruchem ziemi natomiast związanych jest wiele surowców dających doskonałe naczynia: kamionka, porcelana, szkło, emalie.Z ruchem metalu wiążą się oczywiście wszelkie naczynia żelazne, stalowe i żeliwne.Jest jeden rodzaj naczyń i sztućców, których pod żadnym pozorem nie powinno się używać: aluminiowe.Zarówno do przechowywania jak i gotowania.Szczególnie należy unikać kontaktu aluminium z warzywami, owocami i ziołami.Aluminium jest bardzo toksyczne[51].Gotowanie w naczyniach aluminiowych to w efekcie rozłożone w czasie spożywanie aluminium.Aluminium bardzo łatwo niszczy właściwości energetyczne i odżywcze ziół oraz osłabia energię życiową ciała.Również nie są wskazane naczynia teflonowe, ponieważ przegrzany teflon wydziela trujący tetrafluoroetylen.Powinno się również unikać gotowania ziół w naczyniach żelaznych, natomiast zalecane są od najdawniejszych czasów naczynia porcelanowe, szklane i emaliowane.Do gotowania (ale nie ziół) ewentualnie można stosować też stalowe (ale musi to być stal najwyższej jakości) i żeliwne (ale lepiej by były emaliowane).Do przygotowywania leczniczych herbat ziołowych najlepsze jest szkło.Trzeba zapomnieć o aluminium! Niewykluczone, że właśnie nagminne stosowanie w Europie aluminiowych garnuszków do gotowania ziół było przyczyną małej skuteczności tych leków naturalnych i w jakimś stopniu utorowało drogę silniejszym lekom chemicznym.Tymczasem warto wiedzieć, że i leki ziołowe mogą mieć potężne działanie.Lekarze chińscy zapisują czasem duże ich dawki i stężenia (np.150 g na jedną filiżankę herbaty!).Byśmy mogli stosować je bez obawy, winniśmy postawić bezbłędną diagnozę, sięgającą rzeczywistych, głębokich przyczyn choroby.Leki naturalne będą wtedy działały z podobną mocą jak antybiotyki, a bez skutków ubocznych.Przygotowywanie posiłków zgodnie z przemianą drewnaTechnika krojenia.W spauperyzowanej i coraz bardziej prymitywnej kuchni naszych czasów (bo o sztuce kulinarnej prawie już zapomniano) nie zwraca się prawie uwagi na sposób krojenia.Tymczasem jest to istotne, gdyż jedzenie odżywia nie tylko ciało, odżywia też umysł.Dzięki wrażeniom estetycznym i odpowiedniej atmosferze związanej ze spożywaniem pokarmu, całe ciało bierze w pełni udział w jedzeniu poprzez wszystkie zmysły (a nie tylko smaku).Warto wiedzieć, że sposób krojenia wpływa też na walory smakowe potraw, a smaki, jak wiadomo, wiążą się z pięcioma ruchami oraz ich właściwościami.Tradycja chińska w nawiązaniu do pięciu ruchów wyróżnia pięć głównych sposobów krojenia.Wiosną, czyli w okresie dominacji ruchu drewna, należy kroić tak mało, jak jest to tylko możliwe.Dzieląc na przykład kalafiora, powinniśmy dążyć do zachowania jego pierwotnej formy, a więc normalnego wyglądu przypominającego drzewo – małe drzewo związane z właściwościami wiosny.Warto starać się, by gotowaniem nie zmieniać tej naturalnej formy.Jest to ważne nie tyle dla zdrowia, ile raczej dla wyglądu.Technika gotowania.Element drewna to małe jang.A więc w czasie gotowania powinno się wszystko mieszać drewnianą łyżką.Mimo że w naszym powierzchownie sceptycznym społeczeństwie takie praktyki uważa się za magiczne czy bezsensowne, sami możemy empirycznie przekonać się o ich słuszności (z braku miejsca bardziej naukowe uzasadnianie nie będzie tu przeprowadzane).Tradycja chińska wiąże z takim postępowaniem zwiększanie aktywnej energii jang.Oznacza to, że tak ugotowane jedzenie będzie trochę inaczej oddziaływało, a także nieco inaczej smakowało.Należy być jednak ostrożnym i nie przesadzać z mieszaniem – wiosna to tylko małe jang.Mówiąc o samym ogrzewaniu, musimy przypomnieć, że wiosną energia wznosi się ku górze, latem rozprzestrzenia się, w porach przejściowych (żywioł ziemi) energie są zrównoważone, jesienią skoncentrowane, a zimą schodzą w dół.Tak więc gotując zgodnie z przemianą drewna nie możemy przykrywać naczynia, by energia mogła swobodnie unosić się ku górze.Pamiętając o małym jang, nie powinniśmy zbyt podsycać ognia.Wiosną, gdy dominuje ruch drewna najlepszym materiałem opałowym jest oczywiście drewno.To właśnie najważniejsza technika gotowania wiosną: na niezbyt silnym ogniu, bez przykrycia, nieco mieszając drewnianą łyżką.Jeszcze inna technika, stosowna również w tej porze roku, polega na bardzo krótkim wrzuceniu wszystkich jarzyn do wrzącej wody i natychmiastowym ich wyjęciu.Ma to związek z zaleceniem utrzymywania żołądka w cieple; szczególnie dotyczy to ludzi cierpiących na choroby zimna.Zgodnie z zaleceniami tradycyjnej medycyny nawet sałatę, w celu zrównoważenia jej ochładzającej energii, winniśmy wrzucać na moment do gotującej wody.To samo dotyczy np.kiełków.Jest to już technika jangizacji.Ponieważ wiosną dominuje małe jang, jedzenie należy doprowadzić do lekkiego podgrzania.Fermentacja.Typowym dla przemiany drewna procesem konserwowania jest fermentacja.Może być to na przykład kiszenie kapusty czy ogórków.Biorąc słodkie świeże mleko krowie (ruch ziemi) i zostawiając je na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu otrzymujemy kwaśne mleko (ruch drewna).Produkty uzyskane w wyniku fermentacji mogą być dobrym lekiem na wątrobę.Kwaśne mleko jest bardzo cenione ze względu na ochładzające działanie oraz dużą ilość życiowej energii [ Pobierz całość w formacie PDF ]