[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Liście piołunu mają zbliżony skład chemiczny, zawierają jednak nieco mniej olejku ete-rycznego.Działanie.Najbardziej cenione w lecznictwie jest znane od wieków działanie pobudzającewydzielanie soków trawiennych.Zawarte w zielu piołunu związki goryczowe drażnią zakoń-czenia nerwów w kubkach smakowych języka i na drodze odruchowej zwiększają wydzielaniesoku żołądkowego.Jednocześnie działanie pobudzające ziela na gałązki nerwów wydzielni-czych przenosi się na wątrobę, powodując wzmożone wydzielanie żółci oraz zawartych w niejkwasów żółciowych, a także na trzustkę, zwiększając wytwarzanie soku jelitowego i znajdują-cych się w nim enzymów trawiennych.Związki goryczowe ziela piołunu działają też bezpo-średnio na żołądek, powodując rozszerzenie drobnych naczyń błony śluzowej oraz zwiększeniejego ruchliwości, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.Składniki olejku, zwłaszcza tujon i felandren, przyjęte z goryczami w dawkach leczniczychpobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy.Ole-jek ma ponadto słabe działanie odkażające.Ziele działa również rozkurczowo na przewód pokarmowy, przewody żółciowe, trzustkowyoraz moczowe, a także na macicę.Wyciągi z ziela piołunu zwiększają u niektórych chorychilość wydalanego moczu, zwłaszcza u osób z upośledzonym przesączaniem kłębkowym.Dzia-łają też trująco na owsiki po podaniu w lewatywie, a także na niektóre pasożyty skórne, jakświerzbowce i wszy.Działania niepożądane.Składniki olejku eterycznego piołunu, zwłaszcza tujon i tujol sątoksyczne, szkodliwe, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych.Przetwory z piołunu należy stosowaćostrożnie przez krótki okres, czynić przerwy i nie przekraczać zaleconych dawek oraz zaleca-nej częstotliwości zażywania.Nie wolno podawać kobietom w ciąży oraz karmiącym.Niesto-sowanie się do tego powoduje wystąpienie zawrotów głowy, ataków epileptycznych, prze-krwienie narządów wewnętrznych, a nawet poronienie.Zastosowanie.Napar lub nalewkę z ziela piołunu podaje się doustnie w niedokwaśnościtreści żołądkowej, braku apetytu, niestrawności oraz przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, po-łączonych ze zmniejszonym wydzielaniem soków trawiennych i żółci z objawami zgagi, odbi-jania, wzdęcia, bólu brzucha, a nawet w kolce jelitowej i zaparciach atonicznych.Ponadto sto-suje się je w niewydolności trzustki i zmniejszonym wytwarzaniu enzymów trawiennych.Prze-twory te można podawać osobom w wieku podeszłym oraz rekonwalescentom po ciężkich cho-robach i operacjach przełyku, żołądka i dwunastnicy.Napar z ziela piołunu można stosować w postaci lewatywy przeciw owsikom i glistom jeli-towym u dzieci, a w formie wcierań i obmywań przeciw świerzbowcom i wszom.Napar ten,chociaż nie zawiera saponin, zmywa szybko tłuszcz i smar z ciała i odzieży.Przetwory.Napar piołunowy: 1 łyżeczkę ziela piołunu zalać 1 szklanką wody wrzącej itrzymać pod przykryciem nad parą przez 30 min.Odstawić na 10 min i przecedzić.Pić po 1/2do 1 łyżki na 1 godz.przed posiłkami przez kilka dni, jako środek pobudzający trawienie,zwiększający apetyt i ogólnie wzmacniający.Napar służy też w postaci wlewek doodbytni-czych (lewatyw) przeciw owsikom u dzieci oraz do wcierań i obmywań przeciw świerzbow-com.Można go także używać do czyszczenia rąk ze smarów i olejów.118 Wino piołunowe: 3-5 łyżek rozdrobnionego ziela piołunu zalać 1/2 szklanki alkoholu 40-procentowego i pozostawić na 24 godz.Dodać 11 białego wina, odstawić do następnego dnia iprzesączyć.Pić po 1 łyżeczce do herbaty lub do kawy 3 razy dziennie 30 min przed posiłkamidla pobudzenia apetytu.Nalewka piołunowa, Tinctura Absinthii (Herbapol): 10-20 kropli nalewki w kieliszku wodypić na 1 godz.przed posiłkiem 3 razy dziennie jako lek gorzki, pobudzający wydzielanie so-ków trawiennych.Jako lek żółciopędny, żółciotwórczy, rozkurczowy i ogólnie wzmacniającypić 20-60 kropli nalewki w 1/4 szklanki wody 2-3 razy dziennie przed jedzeniem przez kilkadni.Zioła gorzkie: zmierzać po 20 g ziela piołunu, ziela tysiącznika, liści bobrka, liści miętypieprzowej i kwiatów rumianku oraz 10 g owoców kminku.Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką wodywrzącej i pozostawić na parze pod przykryciem 15 min.Odstawić na 10 min i przecedzić.Wy-pić porcjami w ciągu dnia na 30 min przed jedzeniem jako środek pobudzający wydzielaniesoku żołądkowego, poprawiający trawienie i przywracający apetyt.Zioła w kolce jelitowej: zmieszać po 10 g ziela piołunu i korzeni arcydzięgla oraz po 25 gkwiatów rumianku, ziela pięciornika gęsiego i kłączy tataraku.Zalać 2 łyżki ziół 1 1/2 szklankiwody wrzącej i postawić pod przykryciem na parze przez 15 min.Odstawić na 5 min i przece-dzić do termosu.Pić 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie gorący napar małymi łykami.Artemisol (Herbapol), płyn zawierający wyciąg alkoholowy z ziela piołunu i kwiatów wro-tyczu.Przy wszawicy głowy i wszawicy łonowej zwilżyć obficie włosy zwitkiem waty, namo-czonym powyższym preparatem, zawiązać głowę chustką lub ręcznikiem i pozostawić co naj-mniej na 2 godz.Następnie wymyć się i wy czesać włosy gęstym grzebieniem.Po 24 godz [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • odbijak.htw.pl