[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jony potasu odgrywajÄ… ważnÄ… rolÄ™ w procesach oksydacyjnych,w polaryzacji elektrycznej, a poza tym dziaÅ‚ajÄ… odwadniajÄ…ce Wrazz pożywieniem powinniÅ›my otrzymywać okoÅ‚o 3 g potasu na dobÄ™.Bardzo ważna dla naszego organizmu jest tak zwana równowagasodowo-potasowa.WapÅ„ (Ca)Prawie 99% wapnia znajduje siÄ™ w koÅ›ciach, reszta w mięśniachi we krwi.Jego gospodarkÄ™ w organizmie reguluje przede wszystkimhormon tarczycy, przytarczyce oraz witamina D, która usprawniawchÅ‚anianie wapnia w jelitach cienkich.34****f£**"Ten makroelement wpÅ‚ywa w istotny sposób na stan koÅ›cii uzÄ™bienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, który dziÄ™kijego zwiÄ…zkom jest prawidÅ‚owo wydalany z organizmu; wywierawpÅ‚yw na funkcjonowanie nerwów i mięśni (jego niedobór powodujena przykÅ‚ad bolesne skurcze mięśni); przeciwdziaÅ‚a zwapnieniunaczyÅ„ krwionoÅ›nych (!); reguluje wiele innych funkcji caÅ‚egoustroju.DorosÅ‚y czÅ‚owiek powinien pobrać dziennie w pożywieniu okoÅ‚o3 g wapnia.Niektóre zródÅ‚a podajÄ…, że wystarczy tylko 1 g, ale jest tomoim zdaniem dawka zaniżona, gdyż pierwiastek ten jest wchÅ‚anianyprzez organizm dość trudno.Ilość zjadanych produktów zawierajÄ…cych wapÅ„ powinniÅ›my znacznie zwiÄ™kszyć w okresie od pojawienia siÄ™ pierwszych zielonychnowalijek, aż do póznej jesieni.Dlaczego? Otóż wiele warzyw, przedewszystkim zaÅ› rabarbar, szczaw i szpinak, zawiera kwas szczawiowy,który wiąże wapÅ„ i w ten sposób czyni go nieprzydatnym dla naszegoorganizmu.Nie oznacza to, że należy unikać tych warzyw, gdyżzawierajÄ… one wiele innych cennych skÅ‚adników.Trzeba po prostu pićwiÄ™cej mleka i zjadać wiÄ™cej serów.MIKROELEMENTY%7Å‚elazo (Fe)PoÅ‚owa żelaza, które zawiera nasz organizm, znajduje siÄ™ w hemoglobinie krwi, a wiÄ™c z powodu niedoboru Fe cierpi przedewszystkim proces tworzenia krwi.Pierwszym objawem niedoborużelaza, a czÄ™sto i anemii, jest ustawiczne nieuzasadnione ogólnezmÄ™czenie.DorosÅ‚y czÅ‚owiek potrzebuje w ciÄ…gu doby okoÅ‚o 15 mg żelaza.Miedz (Cu)Miedz potrzebna jest organizmowi podobnie jak żelazo.W procesietworzenia krwi żelazo jest w jej obecnoÅ›ci lepiej przyswajane.Miedzjest też konieczna do sprawnego dziaÅ‚ania niektórych enzymówoksydoredukcyjnych.W ciÄ…gu doby każdy z nas potrzebuje 2 3 mgmiedzi.35Oto, podana w przybliżeniu, zawartość Cu (w mg) w 1 kg suchejmasy niektórych produktów spożywczych:szpinak 70saÅ‚ata 40owies 20ziemniaki 18Dużo miedzi zawiera też wÄ…troba woÅ‚owa i wieprzowa.W procesach wytwarzania krwi, obok żelaza i miedzi, ważnÄ… rolÄ™odgrywa kobalt oraz mangan.Ten ostatni biopierwiastek Å‚agodziponadto toksyczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wielu zwiÄ…zków.Magnez (Mg)Magnez, podobnie jak wapÅ„, spotykamy przede wszystkim wekrwi, mięśniach i koÅ›ciach.Pierwiastek ten ma swój ważny udziaÅ‚ w pracy mięśni i systemunerwowego, a jego niedobór powodować może wiele bardzo przykrychobjawów, miÄ™dzy innymi: drÄ™twienie koÅ„czyn, skurcze mięśni, nadmiernewypadanie wÅ‚osów, Å‚amliwość paznokci, zawroty gÅ‚owy, arytmiÄ™ serca,bezsenność, poranne zmÄ™czenie, różnego rodzaju wÄ™drujÄ…ce" bóle.Dla utrzymania dobrej kondycji fizycznej potrzeba nam wedÅ‚ugróżnych zródeÅ‚ od 400 do 700 mg magnezu na dobÄ™.Cynk (Zn)Cynk koncentruje siÄ™ przede wszystkim w mięśniach, wÄ…trobiei nerkach.Jest niezbÄ™dny do prawidÅ‚owej przemiany biaÅ‚kowej i wÄ™glowodanowej, w procesach wzrostu i rozwoju caÅ‚ego organizmu.Przyniedoborze tego mineraÅ‚u nastÄ™puje zachwianie metabolizmu, zmniejszasiÄ™ możliwość przyswajania żelaza.DorosÅ‚y czÅ‚owiek potrzebuje w ciÄ…gu doby minimum 20 mg cynku.CUKROWCERoÅ›liny zawierajÄ…ce chlorofil w wyniku procesu fotosyntezymogÄ… syntetyzować z dwutlenku wÄ™gla i wody tzw.cukrowce.W trakcie naturalnej reakcji najpierw powstajÄ… cukry proste (mono-36zy), a najważniejszymi z nich sÄ… niewÄ…tpliwie glukoza i fruktoza.Monozy Å‚Ä…czÄ… siÄ™ nastÄ™pnie po dwa, tworzÄ…c tzw.dwucukry (biozy),a jednym z nich jest sacharoza, czyli cukier, którym na co dzieÅ„sÅ‚odzimy.W trakcie dalszej syntezy i doÅ‚Ä…czania po jednym cukrzeprostym powstajÄ… trójcukry, czterocukry, aż wreszcie wielocukry(poliozy) o przeróżnej już budowie chemicznej, konsystencji i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach fizycznych.Surowce roÅ›linne o znacznej iloÅ›ci cukrów sÄ…zwykle cennym zródÅ‚em odżywczym.Najbardziej chyba znanym wielocukrem, zÅ‚ożonym z licznychdrobin glukozy, jest skrobia bÄ™dÄ…ca najważniejszym pożywieniemwÄ™glowodanowym czÅ‚owieka.WystÄ™puje w komórkach roÅ›linnychw formie mikroskopijnych ziaren.Spożywamy jÄ… najczęściej w postaci mÄ…ki i ziemniaków.W roÅ›linach leczniczych gromadzi siÄ™przede wszyskim w kÅ‚Ä…czach, korzeniach, Å‚odygach, bulwach i nasionach.W naszym przewodzie pokarmowym z wÄ™glowodanów i różnychcukrów zawartych w pożywieniu powstajÄ… cukry proste.(Ze skrobipod wpÅ‚ywem dziaÅ‚ania odpowiednich enzymów najpierw powstajemaltoza rozpadajÄ…ca siÄ™ nastÄ™pnie na czÄ…steczki glukozy.) Do krwiwchÅ‚ania siÄ™ glukoza, fruktoza i galaktoza.PamiÄ™tajmy, że cukryproste stanowiÄ… podstawÄ™ przemian energetycznych w naszym ustrojuW produkcji farmaceutycznej ze skrobi przyrzÄ…dza siÄ™ opÅ‚atkiapteczne, dodaje siÄ™ jÄ… do tabletek, bo pÄ™czniejÄ…c w przewodziepokarmowym przyspiesza rozpad tabletki, w nieżytach żoÅ‚Ä…dkai jelit zaleca siÄ™ spożywanie kleików skrobiowych.Ten biaÅ‚ysypki proszek bez zapachu (postać handlowa) jest wreszcie podstawowym surowcem w produkcji pudrów, przysypek i maÅ›ciosuszajÄ…cych [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl odbijak.htw.pl
.Jony potasu odgrywajÄ… ważnÄ… rolÄ™ w procesach oksydacyjnych,w polaryzacji elektrycznej, a poza tym dziaÅ‚ajÄ… odwadniajÄ…ce Wrazz pożywieniem powinniÅ›my otrzymywać okoÅ‚o 3 g potasu na dobÄ™.Bardzo ważna dla naszego organizmu jest tak zwana równowagasodowo-potasowa.WapÅ„ (Ca)Prawie 99% wapnia znajduje siÄ™ w koÅ›ciach, reszta w mięśniachi we krwi.Jego gospodarkÄ™ w organizmie reguluje przede wszystkimhormon tarczycy, przytarczyce oraz witamina D, która usprawniawchÅ‚anianie wapnia w jelitach cienkich.34****f£**"Ten makroelement wpÅ‚ywa w istotny sposób na stan koÅ›cii uzÄ™bienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, który dziÄ™kijego zwiÄ…zkom jest prawidÅ‚owo wydalany z organizmu; wywierawpÅ‚yw na funkcjonowanie nerwów i mięśni (jego niedobór powodujena przykÅ‚ad bolesne skurcze mięśni); przeciwdziaÅ‚a zwapnieniunaczyÅ„ krwionoÅ›nych (!); reguluje wiele innych funkcji caÅ‚egoustroju.DorosÅ‚y czÅ‚owiek powinien pobrać dziennie w pożywieniu okoÅ‚o3 g wapnia.Niektóre zródÅ‚a podajÄ…, że wystarczy tylko 1 g, ale jest tomoim zdaniem dawka zaniżona, gdyż pierwiastek ten jest wchÅ‚anianyprzez organizm dość trudno.Ilość zjadanych produktów zawierajÄ…cych wapÅ„ powinniÅ›my znacznie zwiÄ™kszyć w okresie od pojawienia siÄ™ pierwszych zielonychnowalijek, aż do póznej jesieni.Dlaczego? Otóż wiele warzyw, przedewszystkim zaÅ› rabarbar, szczaw i szpinak, zawiera kwas szczawiowy,który wiąże wapÅ„ i w ten sposób czyni go nieprzydatnym dla naszegoorganizmu.Nie oznacza to, że należy unikać tych warzyw, gdyżzawierajÄ… one wiele innych cennych skÅ‚adników.Trzeba po prostu pićwiÄ™cej mleka i zjadać wiÄ™cej serów.MIKROELEMENTY%7Å‚elazo (Fe)PoÅ‚owa żelaza, które zawiera nasz organizm, znajduje siÄ™ w hemoglobinie krwi, a wiÄ™c z powodu niedoboru Fe cierpi przedewszystkim proces tworzenia krwi.Pierwszym objawem niedoborużelaza, a czÄ™sto i anemii, jest ustawiczne nieuzasadnione ogólnezmÄ™czenie.DorosÅ‚y czÅ‚owiek potrzebuje w ciÄ…gu doby okoÅ‚o 15 mg żelaza.Miedz (Cu)Miedz potrzebna jest organizmowi podobnie jak żelazo.W procesietworzenia krwi żelazo jest w jej obecnoÅ›ci lepiej przyswajane.Miedzjest też konieczna do sprawnego dziaÅ‚ania niektórych enzymówoksydoredukcyjnych.W ciÄ…gu doby każdy z nas potrzebuje 2 3 mgmiedzi.35Oto, podana w przybliżeniu, zawartość Cu (w mg) w 1 kg suchejmasy niektórych produktów spożywczych:szpinak 70saÅ‚ata 40owies 20ziemniaki 18Dużo miedzi zawiera też wÄ…troba woÅ‚owa i wieprzowa.W procesach wytwarzania krwi, obok żelaza i miedzi, ważnÄ… rolÄ™odgrywa kobalt oraz mangan.Ten ostatni biopierwiastek Å‚agodziponadto toksyczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wielu zwiÄ…zków.Magnez (Mg)Magnez, podobnie jak wapÅ„, spotykamy przede wszystkim wekrwi, mięśniach i koÅ›ciach.Pierwiastek ten ma swój ważny udziaÅ‚ w pracy mięśni i systemunerwowego, a jego niedobór powodować może wiele bardzo przykrychobjawów, miÄ™dzy innymi: drÄ™twienie koÅ„czyn, skurcze mięśni, nadmiernewypadanie wÅ‚osów, Å‚amliwość paznokci, zawroty gÅ‚owy, arytmiÄ™ serca,bezsenność, poranne zmÄ™czenie, różnego rodzaju wÄ™drujÄ…ce" bóle.Dla utrzymania dobrej kondycji fizycznej potrzeba nam wedÅ‚ugróżnych zródeÅ‚ od 400 do 700 mg magnezu na dobÄ™.Cynk (Zn)Cynk koncentruje siÄ™ przede wszystkim w mięśniach, wÄ…trobiei nerkach.Jest niezbÄ™dny do prawidÅ‚owej przemiany biaÅ‚kowej i wÄ™glowodanowej, w procesach wzrostu i rozwoju caÅ‚ego organizmu.Przyniedoborze tego mineraÅ‚u nastÄ™puje zachwianie metabolizmu, zmniejszasiÄ™ możliwość przyswajania żelaza.DorosÅ‚y czÅ‚owiek potrzebuje w ciÄ…gu doby minimum 20 mg cynku.CUKROWCERoÅ›liny zawierajÄ…ce chlorofil w wyniku procesu fotosyntezymogÄ… syntetyzować z dwutlenku wÄ™gla i wody tzw.cukrowce.W trakcie naturalnej reakcji najpierw powstajÄ… cukry proste (mono-36zy), a najważniejszymi z nich sÄ… niewÄ…tpliwie glukoza i fruktoza.Monozy Å‚Ä…czÄ… siÄ™ nastÄ™pnie po dwa, tworzÄ…c tzw.dwucukry (biozy),a jednym z nich jest sacharoza, czyli cukier, którym na co dzieÅ„sÅ‚odzimy.W trakcie dalszej syntezy i doÅ‚Ä…czania po jednym cukrzeprostym powstajÄ… trójcukry, czterocukry, aż wreszcie wielocukry(poliozy) o przeróżnej już budowie chemicznej, konsystencji i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach fizycznych.Surowce roÅ›linne o znacznej iloÅ›ci cukrów sÄ…zwykle cennym zródÅ‚em odżywczym.Najbardziej chyba znanym wielocukrem, zÅ‚ożonym z licznychdrobin glukozy, jest skrobia bÄ™dÄ…ca najważniejszym pożywieniemwÄ™glowodanowym czÅ‚owieka.WystÄ™puje w komórkach roÅ›linnychw formie mikroskopijnych ziaren.Spożywamy jÄ… najczęściej w postaci mÄ…ki i ziemniaków.W roÅ›linach leczniczych gromadzi siÄ™przede wszyskim w kÅ‚Ä…czach, korzeniach, Å‚odygach, bulwach i nasionach.W naszym przewodzie pokarmowym z wÄ™glowodanów i różnychcukrów zawartych w pożywieniu powstajÄ… cukry proste.(Ze skrobipod wpÅ‚ywem dziaÅ‚ania odpowiednich enzymów najpierw powstajemaltoza rozpadajÄ…ca siÄ™ nastÄ™pnie na czÄ…steczki glukozy.) Do krwiwchÅ‚ania siÄ™ glukoza, fruktoza i galaktoza.PamiÄ™tajmy, że cukryproste stanowiÄ… podstawÄ™ przemian energetycznych w naszym ustrojuW produkcji farmaceutycznej ze skrobi przyrzÄ…dza siÄ™ opÅ‚atkiapteczne, dodaje siÄ™ jÄ… do tabletek, bo pÄ™czniejÄ…c w przewodziepokarmowym przyspiesza rozpad tabletki, w nieżytach żoÅ‚Ä…dkai jelit zaleca siÄ™ spożywanie kleików skrobiowych.Ten biaÅ‚ysypki proszek bez zapachu (postać handlowa) jest wreszcie podstawowym surowcem w produkcji pudrów, przysypek i maÅ›ciosuszajÄ…cych [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]